Recept dana 20.05.2019. – Jogurt lepinje

0
75

Sastojci: 

  • 550 g brašna,
  • 300 ml jogurta,
  • 1 žličica šećera,
  • 1 žličica soli,
  • 1 žličica sode bikarbone,
  • 1 žličica praška za pecivo,
  • ulje za prženje (a mogu se peći u pećnici).

Priprema:

U dublju posudu staviti jogurt, dodati šećer, sol, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i izmiješati. Postepeno dodavati brašno i zamijesiti mekše tijesto.

Tijesto staviti u najlon vrećicu (za zamrzivač) i ostaviti u hladnjak da odstoji 10 minuta.

Nakon toga, tijesto premijesiti na pobrašnjenoj radnoj površini, formirati oblik “valjka”, i izrezati na 7 dijelova. Svaki dio premijesiti formirajući 7 loptica. Staviti ih na pladanj i ostaviti da odstoje 5 minuta pa svaku lopticu valjkom razviti u krug (veličine tanjura).

Ulje zagrijati i lepinje pržiti na umjerenoj vatri dok ne porumene s obje strane. Gotove lepinje odlagati na papirni ubrus, kako bi se ocijedio višak masnoće.

Ako želite manje masnu verziju, možete ih peći u pećnici i tople premazati maslacem, margarinom ili uljem.

Služiti uz sir, ajvar, kajmak ili kao slatku varijantu uz džem, pekmez ili namaz.

(izvor: www.24sata.hr)

Komentiraj

Unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime